IT’er verlost Rode Duivel van hacker

image

IT’er Nico Cool uit Appels heeft voetballer Toby Alderweireld van zijn hacker afgeholpen. De Rode Duivel werd twee jaar lang lastiggevallen met onder andere een valse Facebookaccount en zelfs doodsbedreigingen. Cool, die pleit voor minder anonimiteit op het internet, kon de gegevens van de hacker achterhalen en bezorgde ze aan de politie.

 

Voetballer Toby Alderweireld klopte een paar weken geleden aan bij IT’er Nico Cool (41) uit Appels. “Kort nadat Alderweireld ging samenwonen met zijn vriendin kwamen er via Hotmail meerdere berichten binnen zonder enige grond van waarheid. Aanvankelijk negeerde het koppel dit, maar na een tijdje begonnen ze zich eraan te ergeren”, vertelt Cool die niet in detail mag treden over het dossier. “Er werd een ander hotmailaccount aangemaakt, maar de hacker volgde gewoon. Hij had via een onbeveiligde poort ingebroken op de computer van het koppel en kon zo alle informatie zien. Niet alleen foto’s, e-mails en internetverkeer, maar ook paswoorden en het adresbestand. Daardoor werden ook familieleden met e-mails bestookt. Er werden valse Facebookaccounts aangemaakt die geloofwaardig werden gemaakt met onder andere de gestolen foto’s. De lastercampagnes liepen uit de hand en er volgden zelfs doodsbedreigingen.”

 

Anonimiteit

Het koppel diende een klacht in bij de politie en er werd een onderzoek ingesteld, maar voorlopig zonder resultaat. “Het koppel kwam uiteindelijk bij mij terecht”, vertelt Cool. “Ik werkte al voor weerman Eddy De Mey, specialiseerde me in veiligheid en werkte intussen voor Koppen en Telefacts. Daarnaast adviseer ik het Europees Parlement. Zo heeft Alderweireld me dan ook gevonden. Als zo’n man voor je op een stoel zit en je ziet de onmacht in zijn ogen, dat deed iets met mij. Ik heb dus alles uit de kast gehaald om die hacker te vinden. Na twee weken is dat gelukt. De politie heeft nu de nodige gegevens om het onderzoek af te ronden.”De IT’er grijpt de gelegenheid aan om te pleiten voor minder anonimiteit op het internet. “Ik heb een dochter van 11 jaar. Ze kan via het internet sterke drank bestellen, deelnemen aan kansspelen, porno bekijken en drugs aankopen. Maar in winkels en cafés is er een minimumleeftijd en wordt er steeds strenger gecontroleerd.” Cool stelt voor om ook voor het internet een identiteitskaart te gebruiken. “De anonimiteit van het internet lokt criminaliteit uit. Je zou je bijvoorbeeld kunnen aanmelden met een digipass of een kids-ID. Zo is de identiteit van de gebruiker bekend en is het ook eenvoudiger om mensen die iets fout doen op te sporen. Er komen vandaag heel wat klachten over cybercriminaliteit binnen bij de politie. Die worden wel serieus genomen, maar de politie heeft weinig middelen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Hacken is bovendien poepsimpel. De handleidingen staan op het internet.”

 

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/dendermonde/it-er-verlost-rode-duivel-van-hacker~a7b7e81e/


Toegevoegd op 07-07-2015